Posted On :

Share This :

Moa Modh om den framgångsrika FMG-karriären: ”Visar man att man vill så får man tillbaka” 

Från dörrknackning till en flygande resa inom Future Media Group. 23-åriga Moa Modhs karriär är ett lysande exempel på att konstant slit och goda resultat lönar sig – och att aldrig någonsin nöja sig.  

– Nu har jag jobbat här i snart tre år och jag känner verkligen att jag trivs lika bra som jag gjorde dagen jag klev in på kontoret för första gången. 

Att Moa Modh skulle arbeta som säljare var inte alltid självklart. I de yngre tonåren jobbade hon främst på olika caféer och klädesaffärer – och det var först under den globala coronapandemin och en ”mindre livskris” som idéen om att bli säljare väcktes till liv. 

Hennes första jobb efter studenten blev således som dörrknackare på ett larmbolag, men särskilt långvarigt blev det dock inte. 


– Det tog ungefär en månad innan jag knackade på ett hus och en man öppnade som visade sig känna en rekryterare på en mediebyrå. Några dagar efter det besöket ringde den rekryteraren upp mig och sa att han hade hört gott om mig vilket såklart var både superkul och otroligt spännande. 


En bra start på säljkarriären 

Efter en avhandlad arbetsintervju hamnade Moa för första gången på ett kontor, med uppdraget att sälja in diverse SEO-tjänster. Hon själv menar att hon tidigt såg det som ett gyllene tillfälle att utvecklas och bli en bättre säljare. Även här gjorde hon avtryck direkt och tog snabbt steget från mötesbokare till säljare. Den efterföljande belöningen var exempelvis en egen företagsbil, fler förmåner och större frihet.  


Trots att resultaten minst sagt gick hennes väg kände hon att någonting saknades i arbetslivet. 


– Allting gick ju jättebra… men det var som att jag aldrig riktigt kom till ro. Många gånger upplevde jag att det kunde vara en lite grabbig stämning med vassa armbågar, och att det inte riktigt fanns någon inspirerande kultur. Efter ett tag kände jag mig redo att ta nästa steg och ta mina säljkunskaper vidare. 


Under våren började dock en ny kollega, vars tidigare arbetsplats hade varit just FMG. Moa berättar att de två snabbt blev goda vänner, och att han efter en kortare sejour valde att återgå till sin tidigare tjänst hos FMG. 


– Jag kände mig lite vilse kring vad jag ville göra så jag åkte till Frankrike helt utan någon som helst plan. Men så helt plötsligt, en helt vanlig dag, när jag befann mig ute bland de pittoreska franska gatorna så ringde han mig. Han berättade att de där och då sökte nya Account Managers och menade på att det hade varit helt rätt ställe för mig.  


Imponerad av FMG 

Efter att ha blivit insåld på FMG som bolag äntrade hon kontoret på Stureplan för sin första arbetsintervju, bara någon vecka efter telefonsamtalet. Direkt möttes hon av en välkomnande miljö och inspirerande människor, menar hon samtidigt som det var en ”genuin känsla som är svår att beskriva”. 

Intervjun avhandlades och arbetsprovet likväl – som hon själv menar gick väldigt bra. När försäljningschefen ringde upp kort därpå och var angelägen om att få in Moa till FMG var betänketiden tämligen kort, menar hon. Hon var i några andra processer men berättar att hon kände sig övertygad av rekryteringsprocessen och att detta var helt rätt jobb för hennes del. 


– På ett annat företag hade jag haft tre-fyra intervjuer på distans och då kände jag att jag inte riktigt visste vad jag kunde förvänta mig väl på plats. Här kände jag verkligen att FMG inte hade någonting att dölja. Så jag tackade ja direkt, det kändes hur bra som helst.  




Resan på Future Media Group började redan veckan efter med den klassiska onboardingen som hon beskriver som ”extremt informativt” och ”inbjudande” där samtliga på bolaget var hjälpsamma – men en sak stod ut från mängden. 


Allting var förberett in i minsta detalj. 


– Jag behövde inte tänka på någonting i början. Jag kom in och det var otroligt strukturerat; från mobiler och mailkonton till olika lathundar och genomgångar. Det var grymt, verkligen. 


Den första affären lät sig inte heller väntas på och blev ledstjärnan för den kommande resan som Moa skulle stå för. Med tiden växte affärerna både i antal och summor – och hon fick mer och mer förtroende som följd.  


– Visar man att man vill så får man verkligen tillbaka. Så har det alltid varit här och det tycker jag är grymt bra. Efter drygt ett år blev jag ansvarig säljare för graviditetsappen Preglife, en av flera produkter i vår portfölj, vilket jag är än idag.  


–  Jag har hela min kundportfölj här nu och flera stora kundrelationer som jag har fått möjlighet att bygga upp helt från grunden, helt på egen hand. Det är väldigt givande att se den växa och bibehålla den goda relationen man har med så många. 

Bor: Jag bor ensam i världens finaste Midsommarkransen!
Hobby: Jag gillar att sy kläder, men blandar också upp det med lite boxning.
Favoriträtt: Ramen, lätt! Det finns så många olika smaker.
Favoritresemål: Savannen. Jag har förvisso bara varit på en, men den får 10/10!
Unik talang/partytrick: Jag kan sabrera flaskor med en sabel. Det är jag stolt över!


Flera befordringar 

Strax efter att ha börjat axla Preglife som produkt bestämde sig Moa för att rikta in sig mot rollen som Senior Account Manager – och sökte direkt när hon fick möjligheten. Efter drygt en vecka blev hon medbjuden på en ”högst spontan after-work” av chef, men möttes mot sin förvåning av hela Senior-kåren väl på plats. 


– När jag kom dit kom en kollega fram och kramade mig och sa ”Stort grattis till seniortjänsten!” innan vår vd hade hunnit säga det själv först. Så det var den överraskningen, skrattar hon. 


Precis som tidigare tillkom mer ansvar och kort därpå hamnade hon i ett nytt team där samtliga var Senior Account Managers. Detta innebar en extra push mot att kunna fokusera på sin egen försäljning och utveckling – och för Moas del var det precis som önskat. Men när rollen som Executive Account Manager annonserades ut internt blev ingen som känner Moa förvånad att hon sökte även den.  


– Det är en lite mer produktöverskridande roll som såklart är ännu ett steg uppåt sett till kravställning, ansvar och allting. Jag minns jättetydligt hur hela den processen gick till. Jag var på en planerad after-work med hela Story Media, ett av de två säljbolagen i koncernen, när vår högsta chef ställde sig upp. 


”Nu är vi här för att ha kul, gänget, men en till kul nyhet! Vissa lär sig fort och vi ska därför få äran att befordra en här idag” sa han och jag minns att jag blev så taggad på att någon skulle bli Senior. När han sen vände sig mot mig och gratulerade mig till Executive-tjänsten blev jag först extremt chockad, men sen hur glad som helst. Det är en väldigt fin belöning på ett hårt slit under en längre period. 


Vad som väntar Moa Modh i framtiden är svårt att sia om, men det finns skäl att anta på fortsatta prestationer och ytterligare utveckling. Hon själv ser tillbaka på sin resa med glädje, om än med en viss dos av ödmjukhet. 


– Det är en stor skillnad på hur jag jobbar nu jämfört med de jag hade i början av min FMG-karriär. Men jag är enormt tacksam att få vara på en arbetsplats som är så himla rolig och framförallt som främjar den personliga utvecklingen så mycket som här.