Posted On :

Share This :

Erik valde Story Media efter sin karriär inom Försvarsmakten: ”Jag är oerhört stolt”

Från musikstudios och fotbollsplaner i Stockholmsförorten Täby, till kämpiga och påfrestande nätter på Gotland för Försvarsmaktens räkning. För 25-åriga Erik Thunbergs har vägen genom karriären inte alltid varit rak – tills han började som Account Manager på Story Media, en del av Future Media Group.

– Det går inte att vara ”fat and happy”. Man måste alltid se nästa affär eller nästa steg i karriären som just ett steg – och inte slutmålet.


Med en förkärlek för musik och kreativt arbete har Täbysonen Erik Thunberg haft många strängar på sin lyra ända sedan födseln 1998. Förutom fotboll och idrott överlag har matlagning alltid varit ett intresse – men särskilt noterbart är hans intresse för musik, där han, utöver sitt jobb på FMG, på fritiden arbetar som R’n’B-producent.

– Jag gillar att vara kreativ och det går verkligen att vara det här. Det är en av många anledningar till att jag trivs, berättar han.


När han närmade sig studenten och framtida arbetskarriärer så var det inte mediesälj som Erik hade visualiserat. Efter att ha sett en rekryteringsannons på sociala medier för Försvarsmakten kände Erik att det var det ett givet nästa steg ut i vuxenlivet.

– Det såg väldigt, väldigt roligt ut samtidigt som jag kände att det var en stor utmaning, men det räds jag inte. Jag kom in och gjorde GMU (grundläggande militärutbildning) i tre månader innan jag sedermera tog anställning inom pansarskytte.

– På Försvarsmakten har man möjlighet att växa och testa olika roller. Jag tog anställning som stridssjuksvårdare och klev sedan upp till det absolut svåraste, mest utmanande och roligaste jobbet där i form av gruppchef.

Bor: Med min flickvän i Bergshamra
Hobby: Jag älskar att producera musik. Alltså, verkligen älskar.
Favorirätt: Hmm… Måste vara favolosa-mackan från All’Antico Vinaio i Florens.
Favoritresemål: Samma där. Florens, i Italien.
Partytrick: Jag kan sjunga! Det är väl inget jag skyltar med på en fest. Men det är det jag har.


Story Media blev nästa utmaning

Allt som allt tillbringade Erik fem år i Försvarsmaktens uniform, och innebar erfarenhet som han menar har hjälpt honom enormt i rollen som säljare i form av ett starkt pannben och tydlig målmedvetenhet. I fjol valde han att lägga det militära på hyllan för att anta nya utmaningar inom det civila.


Även denna gång var det en annons på sociala medier som väckte hans intresse.

– Jag såg en bild som Story Media hade lagt upp och kände direkt att det var något jag ville arbeta med. Jag upplever att det hos många kan finnas ett visst stigma mot försäljningsorganisationer, men efter att ha kollat lite på Future Media Groups, som är en koncern där Story Media ingår, olika kanaler så kände jag att det inte alls som alla andra ställen.


Efter en rekryteringsprocess med ett avslutande arbetsprov, som Erik berättar var ”riktigt bra och innebar en tydlighet i hur en jobbdag kan se ut”, blev Stureplan hans nya arbetsplats, och Story Media hans jobb.



Men efter att ha fått sin kontorsplats medger han att det inte kom att handla om någon raketstart för hans del.

– Jag fokuserade på att lära mig eftersom jag inte hade jobbat med försäljning innan, men det gick väldigt trögt, alltså.


Ett notoriskt slit och ständig jakt på lärande visade sig dock bära frukt och några veckor in kom också den första affären.

– Det var hur kul som helst. Kunden ringde och sa ”vi kör”. Den känslan var otrolig och jag kände mig odödlig och som världens bästa säljare, skrattar Erik och fortsätter:

– Jag insåg dock snabbt att jag inte kunde någonting. Men jag måste säga att coachningen på Story Media är sinnessjukt bra och varenda en på säljgolvet var otroligt stöttande när man behövde tips och råd, vare sig man var i en liten svacka eller om man behövde snabb feedback. Det finns ingen blueprint för hur man ska göra si eller så – och den individanpassade utbildningen man får här skulle jag säga är i världsklass.


Hårt arbete gav resultat

Månaderna gick och affärerna kom in med både jämna och mer ojämna mellanrum. Han förklarar vidare att det var strax efter januari som han kände sig helt och hållet självsäker med sin insats och vad han kunde leverera framgent.

– Ja, i mitten på januari så klickade det, all coachning och så. Det tog säkert längre tid för mig att göra det men det är ju från person till person. Men det var då jag förstod hur jag sålde mer och på rätt sätt samtidigt som jag känner mig lugnare. Jag har hittat min nivå och mitt sätt.

– Nu när jag kör mitt race har det fungerat jävligt bra.

“Jag är oerhört stolt över att ha nått dit,
men jag skulle säga att jag verkligen
inte är klar där”


En mycket fin höst resultatmässigt, där Erik även vid ett flertal tillfällen föreläst för resten av koncernen om sina erfarenheter från tidigare benämnda Försvarsmakten – och belöningarna kom också därefter. Förutom att i oktober ha utsetts till ”månadens medarbetare” korades han även till ”halvårets förebild” på koncernens julavslutning.


Nyligen blev han dessutom befordrad till Senior Account Manager.

– Jag fick faktiskt reda på det på ett väldigt roligt sätt. Min chef sa att vi skulle gå på en traditionell after work, bara han och jag, men när jag klev in så såg jag att alla i ledningsgruppen på Story Media och vår vd, Linus, satt där. Då förstod jag väl vad som försiggick. Det var ett av mina mål och jag är oerhört stolt över att ha nått dit, men jag skulle säga att jag verkligen inte är klar där, avslutar Erik Thunberg.