Posted On :

Share This :

Axel Enegrens resa från Norges skolbänkar till Stockholm och FMG: ”Vill utvecklas hela tiden” 

Trots sin tämligt ringa ålder har den 23-årige Axel Enegren hunnit med både det ena och det andra. När pandemin satte stopp för det efterlängtade Asien-äventyret blev det i stället tre år på BI Norwegian Business School i Oslo, något som blev särskilt lärorikt när det var dags för nästa flyttlass och kapitel – hos Future Media Group i Stockholm.

Året var 2019 och den då 18-årige Axel Enegren hade knappt hunnit ta av sig studentmössan från Viktor Rydbergs gymnasium innan han började fundera på vad som skulle ske härnäst. Han berättar själv att han velade mellan alla möjliga olika karriärsmöjligheter – men att beslutet i slutändan nästan togs åt honom. 


– Min flickvän är norsk och hade bott med mig i Stockholm ett år men hon trivdes väl inte jättebra, kanske. Jag hade ingen klar bild men hade börjat fundera på att plugga vidare, men sen kände vi båda att ”varför drar vi inte till Oslo?”. Jag hade precis studerat i en oändlighet och det lockade att få ta en paus, jobba lite och tjäna pengar för att sedan dra på ett riktigt backpacking-äventyr.  


Många olika flyttar 
Redan dagen efter att han sprungit ut gymnasiet, och firat att vuxenlivet kunde ta sin start på riktigt, så satt han plötsligt i vad han själv kallar för ”en riktig byhåla” i form av Ålesund i västra Norge. Att han hamnade där var dock ingen slump, förklarar han. 


– Hennes mamma hade flyttat upp dit och bodde på en härlig gård. Då fick vi möjligheten att jobba med unga vuxna med funktionsnedsättningar och det var verkligen givande och väldigt kul. Men det var något som saknades och efter någon månad så kände jag att det inte riktigt var det jag ville göra för stunden. 


Flyttlådorna packades ännu en gång med Oslo som slutdestination. Sommaren blev till höst och dagarna tillbringades på en kaféverksamhet – där han berättar att han trivdes som fisken i vattnet.  


– Det var grymt. Bra möjligheter att få tjäna pengar som 18-åring, det var mycket ungt folk och jag fick snabbt förtroende att kliva upp som butikschef och ta ansvar. Men sen kom corona till Norge och då bestämde tjejen och jag oss för att vi äntligen skulle åka vår efterlängtade backpacking-resa i Thailand. Vi tänkte att corona var en liten grej som skulle gå över, men att timingen för resan var rätt när Norge började stänga ner.  


– Vi levde vårt bästa liv och det märktes inte av märkvärt i Thailand, så man tänkte inte så mycket på det. Sen kom vi till Phuket och då ringde min flickväns pappa upp och sa ”Nu är det kaos. Nu stänger dom ner Thailand också. Ni måste hem”. Vi åkte faktiskt direkt till flygplatsen efter det samtalet och åkte hem till Oslo igen.  




Lockades av försäljningsyrket 
Efter att ha kommit hem till ett pandemislaget Oslo var han redo att sätta sig bakom skolbänken igen, och efter sommarlovet kantades dagarna av civil- och företagsekonomi och mycket annat på BI Norwegian Business School. Det första året var begränsat som följd av de många restriktionerna som den norska regeringen satt upp, men under det andra året i skolan fick han ett internship på Red Bull som kom att bli tongivande för hans kommande framtid. 


Som en del av deras säljorganisation fick han för första gången i vuxen ålder lära sig hur det skulle vara att arbeta som säljare, och arbetsdagarna handlade mycket om olika events och festivaler på en dynamisk arbetsplats. 


– Jag kände verkligen då att B2B-försäljning var min grej. Då kände jag att jag fick en rejält blodad tand och jag hade redan börjat tänka på att jag ville hem till Stockholm igen. När plugget sen började komma till sin vägs ände var jag inne på LinkedIn och då sökte jag runt lite och hittade en annons från Future Media Group.  


Axel skrattar till:  


– Det var många annonser ute så man sökte väl en del… Men Linda Wells, FMG:s rekryteringskonsult, svarade först av alla och processen gick sjukt smidigt. Vi hade några intervjuer och sen var det dags för ett arbetsprov som gick toppen och då fick jag kort därpå ett jobberbjudande. 

– Jag uppskattade den snabba processen och kände att det var en rejäl utmaning som jag var redo att ta mig an. Det såg ut som en rolig arbetsplats, det var en härlig blandning av människor och framför allt riktigt roliga produkter.  


Säljet blev en succé – till slut 
Efter att ha onboardats av sin kommande Sales Manager ihop med ett flertal andra nyanställda var han ordentligt taggad på att dra i gång. Men resultaten lät vänta på sig, medger han. 


– Vi var en stor kull och jag tror att jag var den sista som sålde, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var oerhört stressad över det. Sen i efterhand har man lärt sig att det absolut inte är det viktigaste, att sälja först av alla, men jag hann få en del hjärnspöken. 

– Det är lätt att man klandrar sig själv. Men sen hittar men hur processerna funkar och ärligt talat, it’s a numbers game. Många samtal blir många offerter som till slut blir försäljningar på det.  

Men Axel medger att han ändå nämnde till sin chef över sin stress under sin veckovisa one-on-one. Han berättade för sin Sales Manager att han funderade på om han hade fel strategi och att han gärna tog emot en hjälpande hand. 


– Min chef tog det skitbra. Han tog fram en annan strategi som innefattade lite olika bolag och sen gick det fort, alltså. Jag tror att det tog tre dagar innan den första dealen satt, och sen kom en till dagen efter. Det projektet jag och en till kollega satt på gick otroligt bra och vi lyckades stänga våra första projekt lite i förväg till och med. Det var så… förlåt för språket, men så jävla roligt och en otrolig känsla. Lika tungt som det kändes när det gick dåligt, lika bra kändes det nu.  


– Men jag kan faktiskt känna att den tuffa starten gynnade mig i slutändan. Man har fått lära sig styra de negativa tankarna till att peppa i gång en istället. Sälj är lite otur, det är lite tur, och ibland får man bara fokusera på sitt och ställa in sig på att man ska nå det där jäkla målet. För det kommer man göra. 


Bor med: Flickvän och hund. En ganska jobbig Staffordshire Bullterrier, haha. 

Favoritaktivitet utanför jobbet: Jag kollar väldigt mycket fotboll, framför allt AIK. Sen umgås jag mycket med kompisar och gillar att käka och dricka gott. 

Favoritminne med FMG: Kickoffen var riktigt kul, då var jag dessutom ganska ny. Men nyligen var vi ute med hela säljavdelningen och körde paintball och åt en riktigt härlig middag. Det var extremt trevligt. 

Favoritmat: Oj… svårt. Skaldjur är ju riktigt gott, alltså. Det får bli mitt svar. 

Partytrick: Jag har nog inget, alltså, jag kan inte dansa eller så. Många brukar bli imponerade över hur högt jag pratar. Det kanske är det då, haha. 


Tydliga framtidsvisioner 
Han är dock snabb med att erkänna att det nog ändå tog ett par månader, ungefär vid årsskiftet, som han kände sig fullt trygg i sin egen säljprestation; att han hade mer koll på allting, frågorna till sin närmsta chef om olika processer blev färre och känslan av självständighet blev mer påtaglig.  


– Om man skulle jämföra hur mina samtal lät i början och hur de låter nu skulle jag säga att man hör ganska snabbt att jag är mer självklar och har koll. I början är det svårt och det är helt naturligt, det får man inte glömma. Sen är det väl såklart huvudsakligen att man hanterar invändningar på mycket bättre sätt. I början kunde en invändning komma och då var man plötsligt lite så ”jaha… okej då” medan man idag har en bättre koll på vad för värde man kan ge till kunden och hur man kan bemöta deras tankar.  


Axel vägrar dock komma till ro i sin nuvarande Account Manager roll och det råder ingen hemlighet att han har ett tydligt sikte mot rollen som Senior Account Manager. Han säger själv att det är en roll som han känner passar honom perfekt. 


– För att nå dit måste man ju också visa att man vill dit och det gäller mycket mer än bara försäljningen, som exempelvis att ta större ansvar inom allt annat. När vi har nya säljare i teamet försöker jag alltid vara så behjälplig som jag kan vara med till exempel adminfrågor och tips på hur de kan förbättra sina samtal. Jag vill vara min chefs högra hand och avlasta honom på saker som tar mycket tid för honom.  


– Men säljet är såklart också väldigt fundamentalt för rollen. Min kollega Ebba, som började 2018 även hon som Account Manager och i dag är Business Developer och coachar flera av säljarna hos oss, har hjälpt mig svinmycket de senaste månaderna. Hon hjälper mig att utveckla affärerna, förlängningar och hur jag kan utveckla mina relationer med mina kunder. Det har faktiskt gett bra resultat nu på senaste. 


Vad som väntar i framtiden för Axel Enegrens del är alltså inte särskilt svårt att sia om, men han berättar avslutningsvis att han inte heller kommer nöja sig där när den dagen kommer. 


– Mitt fokus just nu och något som kommer vara det hela tiden är att aldrig någonsin nöja mig. Det ska vara fler deals, det ska vara större deals. Jag vill utvecklas hela tiden och det känner jag att jag verkligen gör här.